Flexstøtte

Indsatser

Mennesket først

Flexstøtte insisterer på at hvert enkelt individ er helt unik og at alle har sin helt egen historie med sig. En historie som indimellem kan udfordre etablerede støtteinstanser, uagtet de bedste intentioner om at hjælpe borgeren. 

Vi har erfaret at ved at opbygge relationer og gøre os umage på at forstå og anerkende den andens perspektiv, kan der bygges bro henimod et samarbejde der kan imødekomme behovet for støtte. Mennesker kan ikke altid proppes i kasser med forventninger om samarbejde på systemets betingelser, og særligt ikke når livet har budt på erfaringer der har udfordret den enkeltes tillid til sig selv og andre.

Flexstøtte tilbyder socialpædagogisk bistand i form af hjælp, støtte og omsorg til mennesker der pga nedsat psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemstillinger, herunder sindslidelser, stof-og alkoholmisbrug samt tidligere og nuværende hjemløshed, er udfordrede på at leve en selvstændigt og meningsfyldt liv, på egne præmisser. 

Det relations skabende arbejde er helt centralt i den socialpædagogiske bistand fra Flexstøtte, og et team omkring en borger, vil altid tage udgangspunkt i borgerens oplevelse af relationer. 

Flexstøtte tilrettelægger indsatsen med udgangspunkt i individuelle behov, med det formål at styrke funktionsmuligheder og/eller at kompensere for nedsat funktionsevne, som betyder, at den enkelte ikke kan fungere optimalt i dagligdagen eller i relation til omgivelserne.

Formålet med støtten kan være udvikling og vedligeholdelse af personlige færdigheder, bl.a. med henblik på at skabe eller opretholde sociale netværk, struktur i dagligdagen m.v., så personen bedre bliver i stand til at gøre brug af samfundets almindelige tilbud.

Hjælpen bliver tilrettelagt så den understøtter hjælp til selvhjælp, både på det personlige og det praktiske plan. Formålet med støtten kan være udvikling og vedligeholdelse af personlige færdigheder, bl.a. med henblik på at skabe eller opretholde sociale netværk, struktur i dagligdagen m.v., så personen bliver bedre i stand til at gøre brug af samfundets ordinære tilbud.

Socialpædagogisk bistand ydes uafhængigt af boform, og vil således kunne tilbydes til beboere i botilbud, bofællesskaber, opgangsfællesskaber,  boligafdelinger for socialt udsatte, selvstændig bolig, udslusningsbolig efter fængselsdom mm.

Bilka gjorde forskellen

Lasse havde i mange år, præcis som de fleste andre, drømt om at kunne arbejde og være ”noget” på trods af hans barske livsvilkår og opvækst. Han havde nu i en alder af 37 år, udviklet en afhængighed af bla heroin, og hans skizofrenibehandling var svær at stabilisere pga misbruget. Hans bostøtte havde udfærdiget et trappesystem, så Lasse kunne nå frem til jobsøgningen. Et system hvor Lasse skulle tage et skridt ad gangen, først følge sin behandling, derefter møde stabil i et værested, derefter træne jobsøgning osv osv.

På trods af alle bestræbelser og anerkendelse af de ressourcer bostøtten så i Lasse, faldt han igen og igen ud af misbrugsbehandlingen, når han kæmpede for at nå til at få drømmen opfyldt om et job. Et skridt op ad trappen, to tilbage, og Lasse mistede mere og mere håbet.

Bostøtten valgte at vende alt på hovedet, og tog en snak med Bilkas jobagent, hvorefter følgende plan blev lagt:

Lasse fik jobbet på Bilkas lager NU. Bostøtten sørgede for at hente Lasse hver morgen, sætte en kop kaffe over og få ham på arbejde, hvorefter han hver dag efter arbejde tog en snak med Lasse om dagen, evt udfordringer mm.

Aftalen var, at hvis Lasse var påvirket, mødte han ikke på job, og bostøtten gav besked på arbejdspladsen.

DEN mulighed vendte bøtten for Lasse, og han har er nu på 5. år lykkelig for sit job i Bilka, det nye fællesskab han er blevet en del af og oplevelsen af at kunne lykkes. Lasse har taget kørekort og gør sit allerbedste for at passe på sit nye liv.

Træerne vokser ikke ind i himlen, og når livet gør ondt, kan Lasse vende tilbage til gamle strategier og bekendtskaber, men han har lært at række ud, så bostøtten i tæt samarbejde med arbejdspladsen, kan rumme dage han ikke møder, og byder ham velkommen tilbage.

Det vil sandsynligvis fortsat være vigtigt for Lasse, at når tingene vælter, er der en hånd der griber ham og fører tilbage på sporet. Et liv med massive svigt og udfordringer vil formodentligt i flere år fordre et professionelt netværk der kender kompleksiteten i Lasses udfordringer, så den mindst indgribende indsats kan iværksættes i tide.

Drømmen skal ikke være uoverskuelig ift tidsperspektiv, da erfaringen med succes er så lille, at håber hurtigt slukkes, og motivationen svigter.
Når borgere mister håbet, er det muligt at være det vikarierende håb, når relation og kendskab er stærkt.

Kommunikationsstrategi

Leder af Flexstøtte er kommunikativt uddannet med udgangspunkt i den systemiske tilgang, og er særligt optaget af hvor essentiel og effektfuld en god kommunikation er i alle mellemmenneskelige forhold. 

Flexstøttes vision er at være transparent og tydelige i alle sammenhænge, fra den allerførste kontakt med sagsbehandler eller borger. Vi tror på at det er muligt at italesætte selv det mest svære, når det gøres med respekt og indsigt. 

Vi har erfaring med at skjulte dagsordener og ting der ikke kan siges højt, kan øge konfliktniveau og utryghed, hvilket ikke bidrager til en ændring af fastlåste mønstre.

Vi hjælper gerne

Vil du høre mere?